Sadeveden ohjaus – 5 asiaa, jotka kannattaa tarkistaa heti!

Syksy, kuten kevätkin ovat mitä parhainta aikaa tutkailla oman pihan sadevesiasioita eli miten sadeveden ohjaus tontillasi on hoidettu. Nythän tuota sadetta on luvattu! Tee tämä 5 kohdan pihatarkastus ja varmistu, että sadevesi ohjautuu oikein tontiltasi.

Eli, kun seuraava sadevesipäivä on käsillä, varaa hieman aikaa, pukeudu sään mukaisesti ja tarkista, miten sadevesi käyttäytyy talosi lähettyvillä. Kiinnitä huomiota erityisesti mahdollisiin sadevesijärjestelmiin sekä itse sadeveden ohjautumiseen tontilta. On todella tärkeää, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan ja sadevesien ohjaus tontilta on tehty oikein!

1. Millainen on taloasi ympäröivän maanpinnan kaltevuus?

Olet varmasti omakotitalon omistajana tietoinen siitä, että sadevesi ei saisi jäädä seisomaan talon vierustalle. Tynnyrimiehen vaimo kävi aikoinaan puutarhakoulun ja oppi siellä, että maanpinnan kaltevuus sokkelin vieressä tulisi ihanteellisissa olosuhteissa kallistua 3 metrin matkalla vähintään 15 cm talon seinästä ulospäin mitattuna ja tämän kallistuksen tulisi olla suora; muuten siihen syntyy , vesilätäkköjä sateen jäljiltä. Minimikallistushan on 3% eli samaiselle 3 metrin matkalle riittää 10 cm kallistus. Tärkeintähän toki on se, että pintavesi valuu poispäin talosta ja joku joskus vitsailikin hauskasti, että vesi valuu alaspäin ?

2. Onhan sokkelisi riittävästi näkyvillä?

Erityisesti vanhemmissa taloissa ja niiden sokkeleissa on se ongelma, että maa tuppaa nousemaan ajan kuluessa ja peittää sokkelin. Ulkoseinän alareunan ja maanpinnan välissä tulisi näkyä sokkelia ainakin 30 cm matkalta.

3. Onhan vesikourut eli rännit asennettu oikein?

Jos talossasi on ns. pintakourut, niin niistä tulevan sadeveden tulisi päätyä ainakin 3 metrin päähän talosta. Jos talosi ympärille on rakennettu sadevesiputkisto, vedet ohjataan syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon. Voit myös hyödyntää sadevettä keräämällä sitä talteen esimerkiksi sadevesitynnyriin, jonka voit liittää syöksytorveen sadeveden ohjaimella.

Jos taas olet kyllästynyt puhdistamaan rännikouruja joka syksy/ kevät, niin asenna niihin kätevä ja käytännöllinen rännisuojus, jolloin puhditus- ja huoltotoimet helpottuvat.

Ja sitten kun talvi taas yllättää meidät ja toivottavasti saamme lunta, niin kolaathan lumet tarpeeksi kauas talosta, ainakin viiden metrin päähän. Talven aikana kertynyt lumi muodostaa valtavan vesilähteen kevätauringon paisteessa eli sadeveden ohjaus kannattaa miettiä myös eri vuoden aikojen näkövinkkelistä!

4. Valuuko taloasi kohti pintavettä?

Jos talosi sijaitsee rinteessä, niin sadevettä saattaa valua uhkaavasti taloasi kohti. Tällöin kannattaa mahdollisesti käyttää salaoja- ja sadevesiremonttien ammattilaista tontilla pyörähtämässä, sillä hän osaa jo silmämääräisesti arvioida sadeveden ohjauksia ja ehdottaa parannuksia.

5. Millaista kasvillisuutta talosi läheisyydessä on?

Monesti ennen vanhaan talojen sokkelin eteen on istutettu kukkia, mikä on toki kaunista ja saattaa toimia sokkelin piilottamisessa hyvin mutta sadevesien ohjaamisen kannalta nämä kukkaistutukset tulisi istuttaa vähintään metrin päähän talosta. Toki joidenkin mielestä on ok käyttää perustuksien lähellä vähämultaista kasvutilaa vaativaa kasvillisuutta, jolloin siis nämä kasvit ovat matalajuurisia, eikä niitä tarvitse kastella.

Puita tulisi sijaita vähintään 6-8 metrin etäisyydellä talosta (riippuen puun koosta, isompi kauemmas) ja pensaitakin kannattaisi olla vasta kolmen metrin päässä, vaikkei pensaille mitään kiveen hakattua suositusta olekaan. Huolehdithan myös, etteivät nurmikko ja rikkaruohot pääse liian lähelle taloasi! Kasvit ja istutukset nimittäin koituvat talosi ongelmaksi, jos juuret pääsevät kosketuksiin talon perustuksien tai salaojien kanssa. Nyt syksyllä onkin mitä mainion aika tehdä suunnitelmia keväälle ja ottaa pihatöissä nämä mittasuhteet huomioon, jolloin voit parantaa huomattavasti pintavesien ohjausta tontillasi.

Jos asut pääkaupunkiseudulla ja tarvitset puutarha-alan ammattilaisen apua, niin suosittelemme kääntymään rohkeasti yhteistyökumppanimme Gartipin puoleen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.