Sadeveden talteenotto rännistä – miten se toimii?

Usein kuulemme palautetta, että sadevettä ei viitsi kerätä. Ja kun kysyy syitä siihen, miksi sadeveden kerääminen koetaan hankalaksi tai tarpeettomaski, niin vastaukseksi saattaa tulla, että sadevedet menevät jo olemassa olevan sadevesijärjestelmän avulla ränni- ja sadevesikaivoihin, joista ne on edelleen ohjattu sadevesiviemäreitä pitkin perusvesikaivoon; sinne kerätään myös vedet salaojista.

Sadevesikouruillahan on tosi tärkeä tehtävä johtaa katolle kertyvä vesi pois rakennuksen vierustalta, perusteista ja kulkuväyliltä. Moni ei ole tullut kuitenkaan ajatelleeksi, että tällöinkin voi helposti kerätä sadevettä erilliseen, jopa kauniiseen sadevesiastiaan!

Lukaise ja tsekkaa tämän 5 kohdan listan avulla tärkeimmät pointit sadevesien ohjauksesta!

Jos sulla on rännit ja syöksytorvet, pyöreät tai kantikkaat, niin vedenohjaimen avulla saat kyllä sadeveden ohjattua suoraan sadevesiastiaan ja hyötykäyttöön puutarhan kasteluvedeksi eli sadeveden talteenotto rännistä onnistuu. Sadeveden kerääminen on fiksu ja ekologinen tapa tuottaa kasteluvesi puutarhallesi. Ja kaiken kukkuraksi tämä kasteluvesi on ihan ilmaista ja luontaisesti parempaa kuin kylmä vesijohtovesi.

Lue lisää sadevesien hyötykäytöstä!

Miten rännistä sitten saa ne sadevedet talteen sadevesiastiaan?

Jos omistat omakotitalon/ kesämökin, niin kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota siihen, että sadevesiasiat ovat kunnossa. Pahimmillaan alimitoitettu tai muutoin puutteellinen sadevesijärjestelmä voi tarkoittaa veden pääsemistä rakenteisiin ja siitä taasen voi seurata jos jonkinmoista kosteusvauriota ja -haittaa.

Monesti näkee sadevettä kerättävän talon nurkalla komeilevaan siniseen teollisuustynnyriin, jossa ei ole kantta. Syöksytorvi saattaa olla katkaistu niin, että se johtaa vain ja ainoastaan vedet tynnyriin. Mutta tämä on huono vaihtoehto, sillä silloin tulviva tynnyri loiskottaa vettä ympärilleen ja pahimmassa tapauksessa talon sokkeli kostuu. Ajan mittaan seurauksena voi olla myös kosteusvaurioita itse rakenteisiin.

Sininen teollisuustynnyri sadevesiastiana ja syöksytorvi
Usein näkee juuri tämän kaltaisen näyn talojen nurkilla, jolla sadeveden talteenotto rännistä on hoidettu.

Millainen vedenohjaimen pitäisi olla?

Paras tapa meidän mielestä sadeveden keräämiseen on käyttää niin sanottua vedenohjainta. Me puhumme tosiaan vedenohjaimesta mutta rakkaalla lapsella on monia nimiä: rännirosvo, rännirepe, vesisieppari, vesikaappari, sadevesisäädin, vedenlaskuläppä ja mitä näitä nyt on.

Perinteinen rännirosvo, jossa syöksytorvessa on avattava läppä, on aika huono vaihtoehto, jos tosiaan haluat ettei sadevesiastiasi tulvi, siinä kun ei ole mitään ylivuotosuojaa. Toinen huono puoli on se, että läppä pitää muistaa avata, jos haluat kerätä sadevedet talteen vaikkapa sadevesitynnyriin. Todella monet asiakkaamme ovat mm. rännejä ja syöksytorviaan uusiessaan jättäneetkin tämän rännirosvon pois ja vaihtaneet tilalle meiltä löytyvän Speedy tai Rapido Quattro vedenohjaimen.

Avattava rännirosvo ja Speedy vedenohjain pyöreä syöksytorvi
Vasemmalla avattava rännirosvo – oikealla Speedy vedenohjain. Kummalla tavalla Sinä hoitaisit sadeveden talteenoton rännistä?

Tutustu Tynnyrimiehen edullisiin setteihin, joissa mukana tulee sadevesitynnyri, jalusta ja valitsemasi Rapido Quattro tai Speedy vedenohjain!

Toki pelkkä vedenohjain ei takaa sitä, että perustuksesi pysyvät kuivana, jos sadevesien ohjaus on muuten pielessä eli kiinnitä huomiota kokonaisuuteen.

Pyöreään syöksytorveen soveltuu Speedy vedenohjain ja kantikkaaseen taasen Rapido Quattro. Molemmat asennetaan ns. pinta-asennuksena eli syöksytorvea ei tarvitse tässä kohtaa katkaista, mitä joutuu tekemään mm. rännirepen kanssa. Toki meiltäkin tällainen edullisempi vaihtoehto löytyy mutta tällöin tosiaan joudutaan sahaamaan syöksytorvi poikki. Ehkäpä juuri se asentamisen helppous ja vaivaton käyttö saa monet asiakkaamme valitsemaan edellä mainitut vedenohjaimet.

Tällä periaatteella asennetaan vedenohjain syöksytorveen ja sadevesiastiaan – toimintalogiikka on sama neliskanttisessa rännissä.

Molemmat vedenohjaimet sitten liitetään sadevesiastiaan mukana tulevan letkun avulla ja voilá, sadevesi virtaa astiaan ilman, että sinun pitää huolehtia läppien availuista ja sulkemisista. Vedenohjaimissa on ylivuotosuoja eli kun sadevesiastia on täynnä, jatkaa sadevesi syöksytorvessa menojaan eikä sadevesiastia tulvi. Tässä kohdin sitten tosiaan pitää olla mietittynä se, mihin se syöksytorvi ohjaa sadevedet. Mutta kuten sanottu, sadeveden talteenotto rännistä onnistuu, vaikka olisi viimeisen päälle mietitty sadevesijärjestelmä, kunhan löytyy rännit ja syöksytorvet ja HALU ilmaisen sadeveden talteenottoon!

Vedenohjaimella liitetyn sadevesiastian edut:

  1. Kastelu on kätevää kastelukannulla tai letkulla
  2. Tyylikäs, eurooppalainen sadevesiastia; vaihtoehtoja niin uusiin kuin vanhoihin taloihin
  3. Perustukset pysyvät kuivana ylivuotovesisuojalla
  4. Ei talvisäilytysongelmia – erillinen talviasento
  5. Voidaan sijoittaa ulkorakennusten seinustalle
  6. Turvallinen lapsille
  7. Sadeveden kerääminen on ekoteko!

Kysyttävää?

Autamme aina mielellämme kaikissa tuotteisiimme liittyvissä kysymyksissä ja omien asennuskokemuksien kautta voimme toki sparrailla myös näissä asioissa. Ota siis rohkeasti yhteyttä, jos jokin asia askarrutta. Meidän mielestä, kun ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä vaan Gigantin tyyliin; se nyt on vaan tyhmää jättää kysymättä!

Loistavat tuotteet ja hyvä palvelu.

Arho Ulmanen Avatar Arho Ulmanen
15.2.2021

4 Replies to “Sadeveden talteenotto rännistä – miten se toimii?”

  1. Kuulostaa erittäin helpolta tavalta. Sadevesi tekee ihmeitä myös hiuksille 🙂 . Itse pitäisin tuollaista sadetynnyriä mielummin pihalla kuin ’sitä sinistä maisemanpilaajaa’.

    1. Hei Päivi! Kiitos kommenteistasi ja olen samaa mieltä, että hiuksille sadevesi on hyvää. Muistan, että lapsena kesäisin tätini luona Jyväskylässä näin tehtiin.

  2. Hei! Piti kysymän Rännirosvon talviasentoon laittamisesta, eli oliko siinä jokin säätönuppi kyljessä, jota kääntämällä asia hoituu? Ko. kohde sijaitsee toisaalla, joten ei pääse paikan päälle sitä heti tarkistamaan…

    1. Hei Leena!

      Kiitos viestistäsi ja hyvästä kysymyksestä! Talviasentoon laittaminen tapahtuu yksinkertaisesti kääntämällä se ”suodatin”osa poikittain eli normaalisti se on pitkittäin, jolloin vesi virtaa tynnyriin sateella. Kun käännät sitä 90 astetta jompaan kumpaan suuntaan, se menee ns. talviasentoon. Tätä asentoa voit käyttää myös milloin tahansa et halua tynnyrin täyttyvän. Laitan tästä postauksen tuonne meidän someen ja kirjoittelen myös blogikirjoituksen nettisivuille. Lisään myös ohjeet tuonne nettisivuille tuotteen tietoihin!

      Mukavaa syksyn jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *