4 vinkkiä vedenkäyttöön kotitalouksissa

Vaikka meistä pohjoismaalaisista saattaa joskus tuntua siltä, että vettähän meillä on yllin kyllin niin totuus on se, että vesi on rajallinen luonnonvara, jota tulee käyttää järkevästi. Vaikka meillä Suomessa tuntuu tosiaan siltä, että vettä on hyvin saatavilla, vedenkäyttöä voi toisinaan olla tarpeen rajoittaa esimerkiksi paikallisen kuivuuden vuoksi. Lukaise alta muutamia vinkkejä vedenkäyttöön!

1. Huolehdi vesikalusteidesi kunnosta

Aina silloin tällöin on syytä tarkistaa, että talosi hanat ja wc-istuimet eivät vuoda. Tiesitkö, että pelkästään yksi tiputtava hana voi kuluttaa vettä vuodessa noin 25 kuutiota? Sen lisäksi, että vesi valuu käyttämättömänä hukkaan, vuoto näkyy myös vesilaskussasi. Huh huh!

Saattaa olla, että vuodoista tulee kuluja myös rakenteille aiheutuneiden vaurioiden korjauskustannuksina. Ja monesti tuolloin puhutaan isoista summista, sillä vuotamista on saattanut tapahtua pitkiäkin aikoja. Ota siis tavaksi vaikka kerran kuussa tarkistella tilannetta kotona/ mökillä ja kiinnitä muutenkin huomiota vedenkäyttöön.

Kannattaa muuten myös seurata vedenkulutusta vesimittarin lukemista ja pitää pienimuotoista vesipäiväkirjaa. Vesimittarin nimittäin tulisi pysähtyä kokonaan silloin, kun vettä ei käytetä. Jos mittari ei pysähdy tai kuukauden vedenkulutus poikkeaa huomattavasti normaalista, on syytä epäillä vesivuotoa. Tästä syystä on hyvä joskus tehdä ihan pistokoe ja tarkistaa, että pysähtyyhän vesimittari, kun vettä ei käytetä. Jos sitten käy niin, että on syytä epäillä vuotoa, niin kannattaa samantien ryhtyä tositoimiin, sillä vesi on ikävä kaveri silloin, kun se on ehtinyt tehdä tuhojaan.

Tarkista säännöllisesti, ettei vesikalusteesi vuoda vettä
Tarkista säännöllisesti, ettei vesikalusteesi vuoda vettä

2. Uusi vanhat vesikalusteet ja kodinkoneet ja opettele käyttämään niitä oikein

Tässä kohdin saattaa tuntua siltä, että 70-luvun vessanpönttöhän toimii ihan hyvin eli mitä sitä vaihtamaan? Ja pesukonekin on pessyt pyykkiä ihan ok viimeiset 20 vuotta. Nooh… kaikkihan me se tiedetään, että nykyaikaiset vesikalusteet kuluttavat vettä jopa puolet vähemmän kuin vanhat. Myös uudet pesukoneet käyttävät vettä ja sähköä säästeliäämmin. Ja mikä parasta, nykypyykinpesukoneissa on paljon paljon enemmän erilaisia pesuvaihtoehtoja kuin vanhoissa laitteissa. Niin sähkön kuin vedenkulutuksenkin kannalta on järkevää on pestä täysiä koneellisia, ja valita tarkoituksenmukainen pesuohjelma. Kannattaa muuten lukaista se pesukoneen mukana tullut manuaali, sieltä voi löytyä vaikka mitä hyviä vinkkejä vedenkäyttöön!

Vanhan vessanpöntön voit kierrättää näinkin hauskasti puutarhassasi!
Vanhan vessanpöntön voit kierrättää näinkin hauskasti puutarhassasi!

3. Käytä sadevettä, jos se on mahdollista

Tässä kohdin me Tynnyrimiehellä hypitään ja hihkutaan ilosta, sillä emme voi olla hehkuttamatta sadeveden tärkeydestä. Nimittäin ei ihan jokainen kodin ja pihan toiminto vaadi puhdasta, juomakelpoista vettä. Ilmiselvin tapa pihalla ja puutarhassa on kerätä sadevettä kasteluvedeksi vaikkapa sadevesitynnyriin, jolloin sitä ei välttämättä tarvitse ottaa hanasta lainkaan. Ja tässä kohtaa varmasti huomaat selvää säästöä vesilaskuissasi! Voit toki käyttää myös pihalla olevaa vanhaa kaivoa (jos sellainen löytyy) kasteluun tai esimerkiksi ulkokalusteiden pesuun, vaikka vesi ei olisi juomakelpoista.

Lukaisepa Tynnyrimiehen vaimon blogista lisävinkkejä, kuinka kuka tahansa voi kerätä ilmaiset sadevedet talteen – tehden sen samalla kauniisti!

Kasvien ja kukkien kastelu kannattaa muuten ajoittaa yöaikaan, jolloin vettä haihtuu vähemmän, ja se jää kasvien käyttöön. Eli tässä hyvä pointti kaikille illan virkuille! Kaikki erilaiset tihkuletkut, maan pintaa suojaavat katteet ja kastelujärjestelmät toki vähentävät kastelun tarvetta.

Kotoa/ mökiltä käsienpesu-, tiski- ja suihkuvedet voi yhtä hyvin kerätä talteen ja käyttää kasvien kasteluun tai vaikkapa vessan huuhteluun. Tynnyrimiehen vaimo kerää kesäaikaan keittiössä vettä talteen isoon kastelukannuun, sillä meillä on tapana laittaa kahvinkeittimen termoskannuun kuumaa vettä ennen kahvinkeittoa ja tuo kuuma vesi menisi muuten hukkaan, jos sitä ei keräisi talteen. Näillä vesillä kastellaan sitten parvekelaatikoissa olevat kukat, jotka muuten ovat kauniita pelargoneja Pelargonitaivaasta!

Kerää sadevettä kasteluvedeksi
Sadevesitynnyrin ei tarvitse erottua joukosta!

4. Vähennä veden valuttamisaikaa

Tykkäätkö lotrata suihkussa? Et varmaan ole ainoa mutta mitäpäs jos sammuttaisit hanan vaikkapa hiustenhoitoaineen levittämisen ajaksi? Saman voit tehdä hampaidenpesun aikana, sillä vettä ei kyllä kannata haaskata ihan turhan takia. Arjen pienillä teoilla on muuten vuositasolla merkitystä, usko pois.

Tiesitkö, että tavallisesta hanasta juoksee vettä noin 6 litraa minuutissa? Jos siis sulla olis hana auki hampaita pestessä, niin sinä aikana kuluttaisit vettä jopa 12 litraa! Aika hurja luku, vai mitä? Ja meillehän on opetettu, että hampaat pestään kaksi kertaa päivässä, ja jos samoin toimivia perheenjäseniä on monta, pelkkä hampaidenpesun aiheuttama kulutus voi olla äkkiä useita kuutioita kuukaudessa.

Hampaiden pesun ajaksi hana kannattaa sulkea

Mitäs jos tänä viikonloppuna ottaisit ja tutkailisit teidän perheen vedenkäyttöä ja miettisitte koko perhe keinoja veden kulutuksen vähentämiseen ja samalla myös vaikka veden kierrätykseen! Olisi hienoa, jos jakaisitte ideoitanne vedenkäyttöön liittyen kommentoimalla tätä kirjoitusta. Mitä muita vinkkejä sulle tulee mieleen – jaa se kommentoimalla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *