Sadevedet hyötykäyttöön

Sadevesi on parasta…

Tiesitkö, että sadevesi on parasta kasteluvettä puutarhallesi ja se on täysin ILMAISTA? Näin ollen sadeveden kerääminen kyllä kannattaa, sillä sitä voi hyödyntää mm. puutarhan kasvien ja nurmikon kasteluun tai vaikkapa puutarhakalusteiden pesuun. Sadevesi ei ole niin kovaa vettä kuin vesijohtovesi ja se sopiikin tämän vuoksi erinomaisesti mm. kamelioiden ja alppiruusujen kasteluvedeksi. Onhan se sadevesi myös yleensä paljon lämpimämpää vettä kuin esim suoraan kaivosta otettu vesi saati verrattuna vesijohtoveteen.

Lukaisepa Tynnyrimiehen vaimon blogista lisävinkkejä, kuinka kuka tahansa voi kerätä ilmaiset sadevedet talteen – tehden sen samalla kauniisti!

Jotkut autofriikit uskovat siihen, että auto kannattaa pestä sadevedellä; onhan se pehmeämpää vettä kuin vesijohtovesi. Kuulemma erityisesti musta auto kiiltää erittäin hienosti, kun sen pesun jälkeen huuhtelee sadevedellä. Euroopassahan käytetään laajalti erilaisia laitteistoja sadevesien hyötykäyttöön kuten esim. wc:n huuhteluun ja pyykinpesuun.

Mahtavat tuotteet ja löytyi juuri sellainen tynnyri mitä etsittiin 😊😊

Susanna Nissilä Avatar Susanna Nissilä
15.2.2021

Hei! Pitkään pulmailtuamme sadevesikeräilyn kanssa päätimme vaimon kanssa päivittää kirjavan ja työlään astia kirjavuuden. Onneksemme netistä löytyi "tynnyrimies" ja hänen pätevä ja tekninen vaimonsa, heidän avustuksella loistavalla vedenkeräys tynnyreillä on lopputulos nykyään helppoa ja ennenkaikkea tuotteet ovat tyylikkäitä ja helppoja "hoidettavia". Tynnyriterveisin tyytyväiset asiakkaat Salosta.

Juhani Aro Avatar Juhani Aro
15.2.2022

Asiantuntijat ja asiakaspalvelun ammattilaiset löytyvät tästä yrityksestä!

Susanne Jarvinen Avatar Susanne Jarvinen
15.2.2021

Mikä parasta, sadeveden kerääminen on ekologista! Sadevesien kierrättäminen todellakin on järkevä keino hyödyntää ilmaista taivaalta satavaa vettä eli ns. hulevettä sekä fiksu tapa säästää vesilaskuissa. Taivaalta tulevan veden kerääminen ja hyötykäyttö edistää myös vesiensuojelua. Ole siis aallonharjalla ja valjasta sadevedet hyötykäyttöön muutamalla helpolla konstilla.

Sadevedet on todella helppo ottaa talteen, jos sinulla on pintakourut; lukaise lisää sadevesien talteenotosta!

Saaristossa moni kerää sadevettä, sillä makeaa vettä halutaan käyttää mm. saunassa kiukaalle ja peseytymiseen. Merivesi kun ei sovellu missään tapauksessa kiukaalle! Ja itse asiassa hiuksesi tulevat rakastamaan sadevettä, kun viimeiseksi huuhdot ne tosiaan sadevedellä!

Ota sadevedet hyötykäyttöön kauniisti maisemoidulla sadevesitynnyrillä

Sadevesien hyötykäyttö

Jos talousvettä on niukasti saatavilla tai haluat säästää selvää rahaa ja kasteltavaa on paljon, niin silloin kannattaa ehdottomasti kerätä sadevettä talteen.

Helpointa on ottaa hulevedet hyötykäyttöön sadevesitynnyrillä, joka on yhdistetty erityisellä vedenohjaimella syöksyputkeen. Vedenohjaimia (rakkaalla lapsella on monta nimeä; rännirosvo, vesirosvo, vesisieppari, vesikaappari) löytyy tänä päivänä niin pyöreään kuin neliskanttiseenkin syöksytorveen. Näin katolta tuleva sadevesi kerätään sadevesitynnyriin ja sadevesitynnyrin täyttyessä vedenohjaimen ylivuotosuoja ohjaa ylimääräiset vedet purkulinjaan eli vesi jatkaa menoaan ränniä pitkin ja tynnyrisi ei tulvi. Näin voit huoletta pitää sadevesitynnyrin mukana tulevan kannen tynnyrissä. Tynnyrimiehen sadevesitynnyrit on valmistettu Euroopassa pohjoismaisiin olosuhteisiin kierrätysmuovista, joka on myös samalla elintarvikelpoista muovia.

Asiantuntijat suosittelevat sijoittamaan sadevesitynnyrin varjoisaan paikkaan. Monella on sadevesitynnyri jossain muodossa rännin alla mutta ilman kantta. Sitten, kun sataa kaatamalla niin tynnyri tulvii ja se saattaa rapauttaa maata tynnyrin ympäriltä. Tällöin niiden käyttäminen talon rakenteiden läheisyydessä ei ole kovinkaan järkevää. Siksi suosittelemme käyttämään vedenohjainta, jolla sadevesitynnyri liitetään ränniin ja vedenohjaimessa oleva sisäänrakennettu ylivuotosuoja pitää huolen siitä, että tynnyri ei tulvi. Ja Tynnyrimiehen sadevesitynnyreissä on aina kansi mukana. Käyttämällä vedenohjainta ja kantta sadevesitynnyrissäsi pidät samalla huolta myös talostasi ja sen rakenteista!

Tutustu Tynnyrimiehen edullisiin setteihin, joissa mukana tulee sadevesitynnyri, jalusta ja valitsemasi Rapido Quattro tai Speedy vedenohjain!

Sadeveden puhtaus

Sadevesi ei tietenkään ole täysin puhdasta vettä mutta sitä voi hyvinkin käyttää sellaisenaan puutarhan kasvien kasteluun. Suomessa kuitenkin sadevesi on yleisesti ottaen hyvin puhdasta. Kun pidät sadevesitynnyrissäsi kannen kiinni, niin vesikin pysyy puhtaampana. Sadevedessä on mukana erilaisia epäpuhtauksia kuten siitepölyä mutta tästä puutarhasi kasvit vain innostuvat.

Katolla ja räystäskouruissa saattaa olla kertynyttä roskaa, lehtiä ja neulasia yms. mutta ne eivät haittaa, jos käytät sadevesitynnyrissäsi erityistä vedenohjainta, sillä siinä on sisäänrakennettu roskasuodatin, joka kannattaa opetella puhdistamaan keväisin ja syksyihin muiden puutarhatouhujen yhteydessä! Jos olet kyllästynyt puhdistamaan rännikouruja joka syksy/ kevät, niin asenna niihin kätevä ja käytännöllinen rännisuojus, jolloin puhdistus- ja huoltotoimet helpottuvat. Monet asiakkaamme ovat ihastuneet näihin suojuksiin, jotka on vielä kaiken kukkuraksi helppo asentaa.

Jos haluat käyttää sadevettä peseytymiseen tai talousvetenä niin puhdistathan sen mekaanisesti ennen käyttöä. Toki tähänkin riittää, jos käytät vedenohjainta, jossa on roskasuodatin. Suosittelemme todellakin yhdistämään sadevesitynnyrin syöksytorveen vedenohjaimella.

Kun keräät sadevettä suoraan sadevesitynnyriin ja sitä säilytetään siinä pitkiä aikoja, saattaa vedessä alkaa kasvamaan bakteereja johtuen humus-, organismipitoisuuksien ja leväkasvuston kasvusta. Tällöin kannattanee lisätä veteen erityisiä kemikaaleja näiden tappamiseksi. Hyväksi havaittu keino tähänkin ongelmaan on valita omaan tarpeeseen sopivan kokoinen sadevesitynnyri, jolloin vettä ei tarvitse seisottaa kauaa tynnyrissä. Tynnyrimiehen valikoimasta löytyy 4 eri kokoista sadevesitynnyriä, jotka imitoivat puutynnyriä. Valikoimiin kuuluu myös tilaustuotteena saksalaiset Design-sadevesiastiat, jotka soveltuvat erityisen hyvin uusiin ja moderneihin taloihin ja pihoihin.

Sadevesitynnyrin ja vedenohjaimen käytön edut

  • Kastelu on kätevää suoraan hanasta kastelukannulla
  • Tyylikäs tynnyri maisemoituu moneen kohteeseen
  • Talosi perustukset pysyvät kuivana ylivuotoveden ohjauksilla (kun käytät vedenohjainta)
  • Ei talvisäilytysongelmia
  • Turvallinen lapsille ja pienille eläimille
  • UV suojattu ja säänkestävä (-60/ +80 astetta)
  • Sopii niin uusiin kuin vanhoihinkin taloihin/ kiiinteistöihin
  • Voidaan sijoittaa ulkorakennusten seinustalle
  • Sadevesitynnyreitä löytyy monta kokoa (50, 120, 240 ja 350 litraa)
  • Sadeveden ohitusmahdollisuus talvella ns. talviasento
  • Tynnyrin täytyttyä ylivuotovesi jatkaa ränniä pitkin matkaansa normaalisti
Sadeveden voi ottaa talteen tyylikkäästi maisemoituun sadevesiastiaan.

Näin ollen taivaalta satava vesi on sellainen luonnonvara, joka kannattaa valjastaa hyötykäyttöön. Ilmaisesta vedestä kannattaa ottaa kaikki ilo irti hulevesimääräysten ja -maksujen vastapainoksi. Ota siis tänä kesänä sadevedet hyötykäyttöön!

Tervetuloa seuraamaan Tynnyrimiehen tarinaa Facebookissa ja Instagramissa.

Miten Sinä hyödynnät sadevedet? Kerro omat vinkkisi kommentteihin alle!

16 Replies to “Sadevedet hyötykäyttöön”

  1. Kiitos valaisevasta kirjoituksestasi! Heti aloin miettimään sopivaa paikkaa sadevesitynnyrille? Ajan myötä tynnyri maksaa itsensä, vesi on ns ilmaista kun ei tarvitse käyttää verkostosta ostettavaa vettä. Helppoa laskea vesi kannuun ja kastella pihakukat! Varsinkin terassille oiva ja kaunis tarve-esine.

    1. Hei Eija!
      Mukava kuulla, että blogipostaus herätti ajatuksia ja ideoita! Ja mikäli tynnyreille tulee tarvetta, tiedät, mistä meidät tavoittaa ❤️
      Terveisin, Tynnyrimiehen vaimo Nina

  2. Hei!
    Kiitos hyvistä vinkeistä! Meillä täällä kotona sekä mökillä on paljon istutuksia ja rakastan kesäkukkia, niin kasteltavaa on paljon. Tulevana kesänä ajattelin rakentaa lavapuutarhan, jonne laitan erilaisia yrttejä. Voisi olla todella järkevää investoida sadevesitynnyreihin ja nuo teidän vesiohjaimet vaikuttavat todella päteviltä! Kiitos!

    1. Mahtavaa – kiitos palautteestasi! Lavapuutarha kuulostaa mielenkiintoiselta!

  3. Kiitos hyvistä vinkeistä. Vanhempien mökkiä ajatellen tuli uusia ideoita, joita voisi kesällä kokeilla.

    1. Hei Masa!

      Mahtavaa, jos sait ideoita! Nyt vaan odotellaan kevättä! Terveisin, Tynnyrimiehen vaimo

  4. Kiitos valaisevasta kirjoituksesta. Olisihan pihassani parikin paikkaa ja mökillä myös.

    1. Hei Eija!

      Olepas hyvä – kiva, jos artikkelista oli hyötyä.

      Kannattaa seurata meidän Facebook-sivuja, siellä joskus arvotaan tynnyreitä – vink vink!

      Terveisin, Tynnyrimiehen vaimo

    1. Hei Merja!

      Kyllähän se tynnyri on tarpeellinen monessakin paikkaa ja säästää toki vesilaskuissa, kun kerää ilmaisen sadeveden talteen!

      Terveisin, Tynnyrimiehen vaimo

  5. Kiitos, tämä oli hyvä löytö, olen jo pitkään pohtinut sopivaa vedenkeruumenetelmää pihaamme.
    Vettä tarvitsee enimmäkseen hyötykasveille, mutta oikein kuumana aikana myös kukille.

    1. Hei Maria!

      Hienoa, että löysit meidät! Olemme saaneet tynnyreistämme ja erityisesti vedenohjaimista (joilla tynnyri liitetään kätevästi syöksytorveen) erinomaista palautetta ja uskomme itsekin tuotteisiimme. Ehdottomasti kannattaa hyödyntää taivaalta satava ilmainen sadevesi kasveille ja kukille.

      Terveisin, Tynnyrimiehen vaimo

  6. Maallahan sadeveden käyttö on itsestäänselvyys, tuollainen tynnyri saattais hieman helpottaa

    1. Hei Marjo!

      Totta varmaan tuokin. Toki aika paljon viime kesänä meni sadevesitynnyreitä ihan kaupunkien taajamiin omakotitaloihin ja rivitaloihin eli kyllä se rahan säästö ja ekologisuus varmaan on iskenyt monelle tässä korona-aikoina.

      Terkuin, Tynnyrimiehen vaimo

  7. Hyvä ja hyödyllinen kirjoitus! Meillä otetaan kaikki mahdollinen sadevesi talteen kesämökillä rinnetontilla, kesämökin rännistä ja aitan rännistä, kasteluvedeksi niin ei tarvi järvestä kantaa niin paljon

    1. Heippa!

      Hieno homma ja kiitos palautteesta!

      Terveisin, Tynnyrimiehen vaimo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *